coaching na scheiding 
 

"Afspraken maken: met elkaar of met jezelf"

Onlangs begeleidde ik een gesprek tussen een gescheiden moeder en haar puberdochter.

Als gevolg van de scheiding was er een tijdje weinig contact tussen moeder en dochter. Deze periode heeft ze wat onzeker gemaakt in hun omgang met elkaar en daardoor komen ook de gewone moeder-dochter-strubbelingen soms wat harder aan bij beiden. Het gevolg daarvan voor hen is soms dat het onmogelijk lijkt om nog constructief met elkaar in gesprek te gaan om dingen op te lossen, waardoor er een verwijdering ontstaat.


Als coach help ik mensen hun gedachten en wensen uit te spreken en te ordenen om ze daarna te vertalen naar concrete en haalbare acties en doelen. In het hiervoor genoemde voorbeeld liet ik moeder en dochter eerst vertellen over hun gevoelens en gedachten bij concrete situaties die zich hadden voorgedaan in de afgelopen periode. Vervolgens heb ik ze geholpen te reflecteren op hun eigen aandeel in de situaties en heb ik ze gevraagd naar hun wensen ten aanzien van het gedrag van de ander.

Met de informatie die moeder en dochter elkaar en mij tijdens dit gesprek gaven konden we samen tien afspraken formuleren. Deze afspraken dienen als leidraad voor de komende periode en kunnen erbij gepakt worden als dingen weer even lastig zijn. Inhoudelijk varieerden de afspraken van “X en Y houden van elkaar en willen het fijn hebben samen” tot “als X aangeeft dat er niks is dan hoeft Y niet door te blijven vragen maar mag ze erop vertrouwen dat X haar hulp op dat moment niet nodig heeft”.

Moeder en dochter kregen allebei een exemplaar van de uitgeschreven afspraken mee naar huis en ik kreeg later een foto van hun lijst die als reminder op de koelkast hing. Ons gesprek duurde anderhalf uur en het gevolg was dat de kou weer uit de lucht was, moeder en dochter houvast hadden en ze allebei weer de ruimte voelden om goed in contact te zijn.

Soms is het maken van concrete afspraken - hoe statisch dat ook mag klinken - de manier om de omgang en het contact makkelijker te maken. Als dat (nog) niet lukt met de ex-partner, dan kan het al helpen om afspraken met jezelf te maken. “Ik zal mijn ongenoegen over mijn ex nooit delen met mijn kinderen” of “als ik boos ben op mijn ex dan blaas ik eerst stoom af bij A of B voordat ik iets met mijn boosheid doe in de richting van mijn ex” of “een nieuwe partner in het leven van mijn ex zal ik open en verwelkomend tegemoet treden omdat dit in het belang is van onze kinderen”.

Ik help je graag bij het maken van deze afspraken met jezelf zodat je daardoor meer houvast en rust zult ervaren in je gescheiden ouderschap.