coaching na scheiding 
 

"Je komt nooit van elkaar af"

Als je gescheiden bent en samen kinderen hebt kom je nooit van elkaar af. Dat klinkt misschien bot, maar zo wordt dit door veel gescheiden ouders ervaren. Afhankelijk van de door jullie in het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan gemaakte afspraken hebben jullie regelmatig met elkaar te maken en moet er worden samengewerkt.

Maar hoe doe je dat als de scheiding geen gezamenlijk idee was? Of: hoe doe je dat als een van beiden al een nieuwe partner heeft terwijl de ander nog bezig is om aan het idee van de scheiding te wennen?


Kinderen kiezen niet voor een scheiding en al helemaal niet voor een situatie waarin ze vaak óf met papa óf met mama zijn. De meeste kinderen willen het liefst hun ouders samen op hun verjaardag, bij het afzwemmen, bij een sportwedstrijd of bij de musical op school. En dan het allerliefst ook nog terwijl ze gewoon naast elkaar zitten en samen genieten van de mooie prestaties van hun kind.

Klinkt dit jou als een onmogelijk scenario in de oren? Denk je bijvoorbeeld  “ik moet er niet aan denken om naast hem/haar te zitten, ik ben boos/teleurgesteld/gekwetst en mijn ex moet niet denken dat ik mooi weer ga spelen”? Bedenk dan dat je het je kind daarmee onnodig moeilijk maakt. Je kiest er dan namelijk voor je boosheid, teleurstelling of pijn ten opzichte van je ex voorrang te geven boven het belang en de wens van je kind. Gevolg: een verdrietig kind waardoor je eigen boosheid in de richting van je ex alleen maar wordt gevoed. Want dan denk je misschien: “als hij of zij me niet verlaten had, dan was alles niet zo moeilijk voor mijn kind”.

Hoewel deze gedachtengang heel goed te volgen is, levert het je weinig op. Je blijft hierdoor in je boosheid of pijn hangen. Als je gaat scheiden en samen kinderen hebt, zul je elkaar opnieuw moeten leren bekijken. Niet meer als partners die samen ouders zijn, maar alleen nog als ouders. De vraag “wat vind ik van jou en jouw gedrag” mag los komen te staan van de vraag “wat vind ik van jou als ouder”. Alleen die laatste vraag is met het oog op de kinderen nog relevant na een scheiding.

Het kost veel gescheiden ouders moeite om die switch te maken, om elkaar alleen nog als ouders te zien. Ze vinden het moeilijk om hun eigen gevoelens opzij te zetten en het belang van hun kinderen centraal te stellen en samen te werken. Toch ligt hierin de sleutel naar meer ontspanning en geluk, voor de kinderen maar ook voor jezelf. 

Als dat je niet (helemaal) lukt dan kan het zinvol zijn om samen met een coach te kijken naar waar de pijnpunten bij jullie liggen, waar boosheid of wantrouwen door getriggerd wordt en wat er nodig is om hierin een blijvende verbetering aan te brengen.